İçinde bulunduğumuz kış aylarında, aracımızı daha güvenli ve emniyetli kullanmamız mal ve can güvenliği bakımından önem taşımaktadır. Kış ayları ve soğuk havalar için aracımıza yapacağımız doğru bakım, zorlu koşullarda gerçek anlamda cankurtaran olabilir. Peki bunun için nelere dikkat etmek gerekir?
Düşen sıcaklıklar ve kötü hava koşulları, arıza sayısının kış aylarında artacağı anlamına gelir. Bu nedenle, en kötü kış havası ortaya çıkmadan önce, sizi bahara kadar götürecek temel araç bakımı için önemli ipuçları vardır. Başka bir şey yapmadan önce, kullanıcı el kitabınızı okuyun ve üreticinin önerdiği servis programlarına uyun.
1. Arabanıza bakım yaptırın: Arabanızın bakım zamanı gelmişse kıştan önce yaptırın. Soğuk, otomobiller için pek çok soruna neden olabilirken, bunların yarısı düzenli servis ve bakım kontrolleriyle önlenebilir, kapı kilitlerini, mandallarını ve menteşeleri yağlayın ve kapı ve pencere contalarını işlemden geçirin. Zemin paspaslarını asla üst üste istiflemeyin veya çok kalın bir paspas kullanmayın. İç mekanda kurutmak için kış boyunca zaman zaman paspasları çıkarmayı unutmayın.
2. Akünüzü kontrol edin: Akü birinci öncelik olmalı. Kış aylarında, soğuk hava koşullarının iyice yükselmeye başladığı zamanlarda elektirikli alıcıların, ışıkların, ısıtıcıların ve üfleyicinin kullanımının artması, aküyü daha fazla baskı altına sokuyor. Akünün yaklaşık beş yıllık etkili bir ömrü var. Arabanız çalıştırmada sorun yaşıyorsa, aküyü kontrol ettirin ve gerekirse değiştirin. Arabanız bitmiş bir akü nedeniyle çalışmıyorsa, ona hızlı bir başlangıç yapmayı deneyebilirsiniz, serviste yada bir oto elektirikçisinde akünüze bakım yaptırabilir tam şarj ettirebilirsiniz.
3. Motor soğutucusunu antifriz ile doldurun: Motor soğutma sıvısı, su ve antifriz karışımı olmalı. Antifriz özelliği bakımından, bulunduğunuz bölgenin hava sıcaklığına göre -25 derece, -30 derece gibi özellikli olmalıdır. Zamanla soğutma suyuna antifriz eklemeniz gerekecektir. Yıl boyunca, motor soğutucusuna yalnızca su ekleme hatasına düşülüyor. Bu nedenle antifriz aşırı seyreliyor ve çok soğuk havalarda donuyor. Bu, motorun aşırı ısınmasına ve çok büyük bir onarım faturasına yol açabilir. Aracınızda 4 mevsim antifiriz bulundurmakta fayda var. Antifiriz yazın boşaltıp kışın doldurmak motor için zararlı, su kanallarında paslanma ve kireçlenmeye neden olup aracın hararet yapmasına neden olur.
4. Lastiklerinizin durumunu kontrol edin: Bir otomobilin lastikleri hem direksiyon hem de frenleme için anahtar rol oynadığından, iyi durumda olmaları çok önemlidir. Basınç ve diş derinliğini kontrol edin. Kış aylarında yasal diş derinliği minimum 1,6 mm olmasına rağmen minimum 3 mm derinlik tavsiye ediyoruz. Çünkü bu daha iyi kavrama sağlıyor. Ayrıca, kar çamurunda veya buzda iyi bir yol tutuşu sağladığından yaz lastiklerinden kış lastiklerine geçiş olabilir. Lastiklerinizdeki düşük hava basıncı, kışın yollarda potansiyel olarak tehlikeli olabilir. Lastik basıncınızı kontrol edin. Karlı buzlu yolda lastik hava basıncını düşürmek yola tutunmayı sağlamaz, lastik havalarını indirmeyin.
5. Işıklarınızı temizleyin: Tüm lambaların, göstergelerin ve arka lambaların, reflektörlerin sağlam ve temiz olup olmadığını kontrol edin. Çatlak camlar veya patlamış ampuller olmadığından emin olun. Uzun huzmeli farları, sis farlarını ve göstergeleri kontrol etmeyi unutmayın.
6. Ön camınızı ve sileceklerinizi yıkayın: Ön camınızın içini ve dışını iyice temizleyin ve cam yıkama sıvınızı cam antifriziyle doldurun. Çatlak ve yırtık olup olmadığını kontrol etmek için parmağınızı silecek lastiklerinde gezdirin. Ön camda herhangi bir çatlak olup olmadığını kontrol edin, çünkü bunlar soğuk havada büyüyebilir. Ayrıca cam fitilleriniz de kontrol etmeyi unutmayın.
7. Daha uzun yolculuklara hazırlanın: Daha uzun bir yolculuğa çıkmadan önce hava durumu, seyahat haberleri ve en güvenli rotaları kontrol edin. Ayrıca, acele etmekten kaçınmak için fazladan yolculuk süresi planlayın.
8. Bir kış arabası arıza kiti taşıyın: Bu malzemeler, bir kürek, meşale, battaniye, yüksek görünürlük yeleği, cam yıkama suyu, yiyecek ve içecek malzemeleri, kazıyıcı ve buz çözücü ve güvenli bir yere gitmeniz gerektiğinde ayakkabılarınız için kar tutacaklarını içermelidir. Ve tamamen şarj edilmiş bir cep telefonunu da unutmayın varsa yedek batarya veya bir güç kaynağı bulundurun.
9. Yağınızı kontrol edin: Yağ, motorun can damarıdır. Motor yağını kontrol etmeyi zamanı geldiyse değiştirmeyi unutmayın. Vites kutusu ve diferansiyel gibi parçaların yağını kontrol ettirin.
10. Diğer önemli alanlar: Ayrıca, beklenmedik bir gecikme durumunda en az dörtte bir depo yakıt bulundurun ve yağı kontrol edin. Biraz motor bilginiz varsa, frenlerin iyi ve duyarlı olduğundan emin olmak için fren balatalarınızı, fren disklerinizi ve fren sıvınızı kontrol edin. Fan kayışının ve alternatör tahrik “V” kayışlarının sıkı olduğundan, aşınmadığından, fişlerin ve diğer kabloların iyi durumda ve sağlam olduğundan emin olun. Bu kontrolleri yaparken kendinize güvenmiyorsanız, yetkili bir servise ya da tamirciye gidin.
Zülfikar Özmen
İleri Sürüş Teknikleri Eğitmeni
Trafik ve Yol Güvenliği Uzmanı