Kara yolundan hava ulaşımına, marinadan demiryolu ağına kadar ulaşım seçenekleriyle Anadolu yakasının önemli bir merkezi olan Pendik, markalı konut üreticileri için de gözde bir adres oldu.
Anadolu yakasının her döneminde öne çıkan ilçelerinden Pendik, son yıllarda markalı konut üretiminin merkezlerinden oldu. Büyük ve dikey yapılaşma yerine orta ve küçük ölçekli yatay projelerin hakim olduğu ilçede özellikle oturum için yapılan konutlar hayat buluyor.
İlçenin kuşkusuz en önemli özelliği ‘ulaşım ağı’. Kara, hava, deniz ve demiryolu seçeneklerinin tümüne sahip olan Pendik ulaşımı, aynı zamanda şehrin önemli merkezlerine de bağlanıyor. Bu sayede ilçe hem kendi içinde bir yaşam alanı oluştururken, hem de şehir merkezindeki
Denize komşu
En önemli komşuları Tuzla, Sultanbeyli, Kartal ve Marmara Denizi olan Pendik, 7.5 km sahil şeridine sahip. Ayrıca Pendik, İstanbul’un en büyük su kaynaklarından biri olarak bilinen Ömerli Barajı’nı da ilçe sınırları içerisinde barındırıyor.
Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’na 12 kilometre mesafedeki ilçe merkezi, deniz yolu terminaline ise 100 metre mesafede yer alıyor. İstanbul Anadolu Yakasında Yüksek Hızlı Tren İstasyonunun merkezi konumunda olan Pendik’in bu hat sayesinden doğrudan Ankara, Eskişehir ve Konya’yla bağlantısı sağlanmış oluyor. Yine Pendik, Kadıköy-Pendik Metrosuyla hem Metrobüs hem de Marmaray’la Avrupa Yakasına entegre edilmiş durumda.
Bölge, Kuzey Marmara Otoyolu ve TEM otoyolu ile erişilebilirlik açısından oldukça önemli bir merkez haline de gelirken, geçen haftalarda gündeme gelen Tuzla-Pendik-Yavuz Sultan Selim Köprüsü Yüksek Hızlı Tren Hattı projesi ile birlikte 2018 yıl sonu itibarıyla faaliyete geçirilmesi planlanan Gebze-HalkalıMarmaray yüzeysel metro hattı bölgenin ulaşılabilirliğini artıracak projelerin başında geliyor. Pendik ve Kaynarca’da olmak üzere ilçe sınırlarında 2 adet istasyonu bulunacak olan Gebze-Halkalı-Marmaray yüzeysel metro hattı ile Gebze – Halkalı arası ulaşımın yaklaşık 2 saate kadar indirilmesi planlanıyor.
% 77 değer kazandı
Endeksa.com verilerine göre Sabiha Gökçen Havalimanı‘nın yanı sıra bağlantı yolları ile ulaşımı çok kolaylaşan Pendik’in, İstanbul Anadolu yakasının konut yatırımı için en cazip bölgelerinden biri haline geldiği belirtildi. Bu verilerle Pendik’te son 5 yıllık fiyat artışının yüzde 77 seviyesinde görüldüğü ifade edildi. Ortalama konut metrekare satış fiyatı 2 bin 850 lira olan bölgede, 1+1’den 6+2’ye kadar pek çok konut tipi bulunuyor.
Merkezde tek havalimanı
Bu yıl içinde önemli bir projelerini Pendik’te hayata geçireceklerini belirten Satya Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Aydoğan, Pendik’te 2017’de 1.140 adet konut satıldığını anlatırken, “Geçmiş yıllarda da benzer oranlarda satışlar gözlendi… İstanbul’un Avrupa yakasında yaşam, yeni havalimanında sona yaklaşılması ve Kanal İstanbul’da çalışmaların başlamasıyla kuzeye kayıyor. Dolayısıyla şehir merkezindeki tek havalimanı, Pendik’teki Sabiha Gökçen Havalimanı kalıyor” diye konuştu.
‘Mıknatıs etkisi yapıyor’
Bölgede proje geliştiren İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık, değerleme raporlarına göre, inşaat sektörünün İstanbul Anadolu yakasındaki yeni genişleme bölgesinin Pendik hattı olduğunu kaydetti. Çulhalık, ayrıca bölgedeki sanayi gelişimi ile eğitim kurumlarına yakınlığın bu etkide katkısı olduğunu söyledi. Çulhalık, “Bölgede 3 yılda 6 milyon metrekarelik inşaat ruhsatı verildi; bu da konut, ticaret ve hizmet sektöründe 3 milyar dolarlık yatırım anlamına geliyor. Pendik gayrimenkul yatırımcısını mıknatıs gibi çeken bir bölge” ifadelerini kullandı.
Lokasyon avantajı da var
Pendik’in sağladığı lokasyon avantajıyla firmaların ve beyaz yakalının tercihlerinde ilk sıralarda yer aldığını anlatan Hak Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Yıldırım, ilçenin bölgede bir cazibe merkezi olduğunu dile getirdi. Yıldırım, “Biz de burada yatırımcılarımıza önemli bir proje geliştirdik. İstanbul’un oksijen oranı en yüksek bölgesi olan Aydos’ta Onlife, Sabiha Gökçen Havalimanı komşusu Winlife projelerimiz yatırımcıya fırsat sunuyor. Önümüzdeki dönemde de bölgede yatırımlarımızı sürdüreceğiz” dedi.
Şirketlerin de merkezi oldu
Hanesel&Demirbaş Yapı İş Ortaklığı Yönetim Kurulu Başkanı Sefa Demirbaş ise özellikle son 10 yılda çok hızlı bir şekilde gelişen Pendik-Kurtköy hattının, kurumsal şirketlerin genel merkezlerini taşımasıyla beyaz yakalıların bölgeye yerleşmesine sebep olduğunu belirtti. Demirbaş, “Bölgenin ulaşım sorunu tamamen çözüldü. Ayrıca Sabiha Gökçan Havaalanı’nın yakın zamanda 2 katına çıkacak yolcu kapasitesiyle de bölge değerini yükseltecek. Bölgenin gücüne güvenerek yatırımlarımızı sürdüreceğiz” diye konuştu.
Bölge, Tekno üs!
Son yılların yatırım merkezlerinden olan Pendik, ulaşım yanı sıra teknoloji ve sağlık alanlarında da önemli projelere ev sahipliği yapıyor. TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Teminat Değerleme Departmanı Yöneticisi Çağdaş Coşkun, Tersane Kavşağı’nda inşası biten ve yakın zamanda faaliyete geçirilmesi planlanan Garanti Teknoloji Üssü ile Sabiha Gökçen Havalimanı’na komşu olan büyük bir alanda faaliyet gösteren Türkiye’nin en büyük teknoloji üssü Teknopark İstanbul’un mega teknoloji yatırımları olarak bu bölgede hayat bulduğuna dikkat çekti. Ayrıca bölgede, inşaatı devam eden özel hastane projeleri de bulunduğunu kaydeden Coşkun, bölgedeki ulaşım, teknoloji ve sağlık alanında yapılan yatırımların, istihdamı da pozitif yönde etkilediğini ve bunun bölgeye olan konut talebini artırdığını dile getirdi.
Her gelir grubu var
Coşkun, “Pendik bölgesi geneline bakıldığında, orta ve orta alt gelir gruplarına yönelik konut üretimi yapılırken D-100 Karayolundan sahil kesimine doğru gidildikçe orta üst ve yer yer üst gelir grubu için de konut alternatifi sağlandığı görülüyor. Özellikle, Batı ve Kaynarca Mahalleleri sahile olan yakınlığı ile dikkat çekmekte olup Batı Mahallesi ve çevresinde apartman tarzı yapılaşmanın yanında villa tipli konutlara da rastlanıyor. Yenişehir Mahallesi ve çevresi genç yapı stoku ile, Kurtköy Mahallesi ise Sabiha Gökçen Havalimanına olan yakınlığı ile önem kazanıyor” dedi.
Kaynak: Milliyet