İmar Haberi Bekleyenler Müjde! – Pendik’te 18 Bölgeye Daha İmar Geliyor

Pendik Belediyesinin aralarında Taşlıbayır, Sülüntepe, Velibaba ve Yayalar’ın da bulunduğu çok sayıda bölgede sürdürdüğü imar uygulama çalışmalarında sona gelindi. 14 bin 631 hak sahibini ilgilendiren 18 imar uygulama çalışması kısa süre içinde tamamlanarak tapu sürecine girecek.

 

Pendik’te kentsel dönüşümün altyapısını oluşturmak ve şehrin sağlıklı bir şekilde gelişmesini sağlamak üzere çalışmalarına büyük bir hızla devam eden Pendik Belediyesi,  mahallelerin yıllardır çözüm bekleyen imar ve tapu sorununu peş peşe çözüme kavuşturuyor. Bu yıl 12 imar uygulaması tescil edilerek 4 bine yakın  tapunun dağıtımına başlanırken, yakında  18  bölgeye daha tapu müjdesi verilecek.
 
İmar’ın yüzde 80’i tamamlandı

Belediye Başkanı Dr. Kenan Şahin, İstanbul’un imar ve gecekondu bakımından en sorunlu bölgelerinden biri olan Pendik’te zorlu ve özverili bir süreç sonunda imarının yüzde 80’inin tamamlandığını, yakında bu oranın yüzde 95’e yükseleceğini söyledi. Başkan Şahin: “Hem çok malikin bulunduğu, hem de karmaşık ve duruma göre farklılıklar gösteren bir çok alanda mülkiyet sorununu başarıyla çözüme kavuşturduk. Son 7 yılda 69 imar uygulamasıyla 30 bine yakın tapu dağıttık. Kentte parsel bazlı dönüşümün önünü açtık.  Bugün imar alanında geldiğimiz noktada  yüzde 80’ini bitirmiş durumdayız.  Yakında Taşlıbayır, Velibaba, Sülüntepe  gibi büyük parseller de tescil edilince bu  oran yüzde 95’e çıkacak.“  dedi. 
 

Bir yılda 4 bin tapu

Bu yıl toplamda 35 hektarlık 12 imar uygulaması tescil edilerek 3.993 hak sahibine tapuları verilmeye başlandı. 2016’da imara kavuşan yerler şunlar: Dolayoba 13. Bölge 1. Etap, Kurtköy 5. Bölge 1. Etap, Dolayoba 659 Parsel,  Fevzi Çakmak 4. Bölge, Kurtköy 6. Bölge, Kurtköy 2. Bölge, Kurtköy 7. Bölge, Dolayoba 14. Bölge, Şeyhli 3. Etap, Esenyalı 8. Bölge ve Velibaba 4. Bölge ve Şeyhli Hilal Konutları-2. Ayrıca tapu tescil aşamasından olan Sülüntepe 3. Bölge ve Taşlıbayır İmar Uygulamaları da bittiğinde bu rakam 14’e,  toplam alan 163 Hektara ulaşacak.
 
Sırada 18 bölge var

Çalışmaları tamamlanmak üzere olan imar uygulamaları şunlar: Taşlıbayır, Sülüntepe 3. Bölge, Velibaba 2. Bölge, Yayalar 5. Bölge, Şeyhli-Kurtköy-Sanayi, Ahmet Yesevi,  Kurtköy 5. bölge 2. Etap,Esenyalı 6. Bölge,  Esenyalı 7. Bölge,  Velibaba 3. Bölge, Çınardere 3. Bölge, Fevzi Çakmak 4. Bölge 2. Etap, Batı 5. Bölge,  Doğu 1. Bölge,  Yayalar 4. Bölge,  Yayalar 7. Bölge, Esenyalı 9. Bölge, Dolayoba 13. Bölge.  

DETAYLAR;
14 bin 631 hak sahibini ilgilendiren 18 imar uygulama çalışması kısa süre içinde tamamlanarak tapu sürecine girecek.  

1-Taşlıbayır 

90 hektarlık alanda Taşlıbayır Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında imar uygulama çalışmaları devam ediyor. Minimum parsel boyutu 3 bin metrekarenin altına kalmayacak şekilde parselasyon paftası hazırlanan bölgenin kadastro müdürlüğünde kontrol ve onay işlemleri tamamlandı. Tapu Müdürlüğü tarafından tescil işlemleri sonucunda 4500 hak sahibi tapularına kavuşacak. 

2-Sülüntepe 3. bölge

Hiç imar uygulaması bulunmayan Sülüntepe’de Kentsel dönüşüm modeline göre hazırlanan imar uygulamasında minimun parsel boyutu 3 bin metrekarenin altına düşmeyecek şekilde parselasyon paftası hazırlandı. Uygulama Tapu Müdürlüğünde kontrol ve onay aşamasında. 38 hektarlık alanda 1400 hak sahibi tapularını alacak.

3-Velibaba 2. Bölge

Parselasyon çalışmasının yapıldığı 112 hektar büyüklüğündeki alanda 1900 hak sahibi bulunuyor.  İmar uygulama çalışmaları yakında askıya çıkacak. 

4-Yayalar 5. Bölge

49 hektarlık alanda 1200 haksahibi bulunuyor.  Parselasyon çalışmasının yapıldığı imar uygulaması, 24 Kasımdan itibaren bir ay süreyle askıya çıkarıldı.

5-Şeyhli-Kurtköy-Sanayi

İmar uygulaması 2003 yılında mahkeme kararıyla iptal  edilen 262 hektarlık alanda yeniden parselasyon çalışması yapılıyor. 2 bin 500 hak sahibini ilgilendiren uygulamada tüm tapular kök parsele döndürülerek yeniden dağıtım yapılacak. 

6-Ahmet Yesevi 

Parselasyon çalışması tamamlanan alana ait imar uygulamaları ön askıya çıktı.  32 hektar büyüklüğündeki alanda 650 hak sahibi bulunuyor. 

7-Kurtköy 5. bölge 2. Etap:  

Parselasyon paftası hazırlanarak İstanbul Büyükşehir Belediyesine kontrol ve onay için  gönderildi. 4 Hektarlık alanda 8 hak sahibi bulunuyor.

8-Esenyalı 6. Bölge:

 Yıllardır çözülemeyen  ve 40 parseller diye bilinen bölgedeki imar sorunu çözülüyor. İmar uygulaması  tamamlanan ve İBB Encümeni tarafından onaylanan parselasyon paftası,  resmi askıya çıktı. 25.11.2016 tarihi itibariyle 1 ay askıda kalacak. 4 hektarlık alanda 150 kişi bulunuyor.

9-Esenyalı 7. Bölge

 Ahmet Yesevi Mahallesi sınırları dahilinde yapılan imar uygulama çalışması İBB kontrol aşamasındadır. 3 hektarlık uygulama sahasında 110 hak sahibi bulunuyor.

10-Velibaba 3. Bölge: Uygulama, Pendik Kadastro Müdürlüğünde kontrol aşamasında. 4 hektarlık alanda  215 malik bulunuyor.

11-Çınardere 3. Bölge:

Eski site ağırılıklı olarak bulunduğu 16 hektarlık alanda 998 hak sahibini  bulunuyor. Parselasyon paftası hazırlanıp dağıtım işlemi yapılan çalışmada  plan tadilatı çalışmalarının bitirilmesi bekleniyor.Yeni yapılacak imar uygulaması sonrası Kentsel Dönüşüm Kanunu çerçevesinde bölgenin dönüşümü ön görülüyor.

12-Fevzi Çakmak 4. Bölge 2. Etap 

Yıllardır imar sorunu bulunan bölgenin kaderi, kentsel dönüşüm modeliyle değişiyor. Büyük parsellere dönüştürülerek imar sorunu çözüme kavuşturulan 14 hektarlık alanda 1000 hak sahibi yer alıyor. İmar uygulama çalışması İBB kontrol ve onay aşamasında.  Metro istasyonuna yakınlığı, bölgeyi yatırımcılar için de bir cazibe noktası haline getiriyor. 

Diğer  6  bölge ise  şöyle: 

Batı 5. Bölge İmar Uygulaması, Doğu 1. Bölge İmar Uygulaması, Yayalar 4. Bölge Uygulama Düzeltmesi,  Yayalar 7. Bölge İmar Uygulaması , Esenyalı 9. Bölge İmar Uygulaması, Dolayoba 13. Bölge imar Uygulaması. 

İMAR PARSELİ-PARSELASYON NEDİR?

 İmar planlaması ve parselasyon uygulaması sonrasında oluşan ve üzerinde inşaat faaliyetleri yapılabilecek arsalar imar parseli olarak adlandırılıyor. Boyutları belirlenmiş, paftalar şeklinde çizilmiş, tapuya tescil işlemi esas alınan plana da parselasyon planı deniyor.

4 comments