KÖŞE YAZISI | Bayramda Otomobil Kullanmadan Önce Bunlara Dikkat! | Zülfikar Özmen Yazdı

Yaz mevsimi geldi. Önümüzde bayram ve tatil yolculuğu planları var. Hava ısınmaya başladığında, aracınızın yaza hazır olduğundan emin olmanız önemlidir. Yazın sıcak havanın gereksiz bir arızaya neden olmayacağından emin olmak için rutin mevsimsel bakım hayati önem taşır. Aracın incelenmesi gereken kritik alanı vardır: Lastikler, sıvılar, frenler ve akü gibi. Ülkemizin birçok bölgesi yaz aylarında sürekli ısı ve sıcaklık yaşadığından, klima ünitesinin temizlenmesi ve bakımı önemlidir.

LASTİKLERİNİZİ KONTROL EDİN
Lastikler, bir arabanın en çok gözden kaçan kısımlarından biridir. Lastik havalarınızı kontrol edin, az şişirilmiş, aşırı şişmiş, aşınmış veya yanlış seçilmiş bir lastik, özellikle sıcak yaz havalarında son derece tehlikeli olabilir. Yolculuklarla dolu bir yazdan önce, lastiklerinizi kontrol ettiğinizden emin olun. Aşırı diş aşınmasını, düzensiz aşınmayı ve yan duvarlarda çıkıntıları kontrol ederek dikkatlice onlara bakın. Bunların hepsi, yola çıkmadan önce yeni bir lastik setine ihtiyacınız olabileceğinin işaretidir. Aşınmış lastiklerle sürüş son derece tehlikelidir. Sadece kötü kullanım ve frenleme deneyimlemekle kalmayacak, aynı zamanda aşınmış lastikler de patlamaya eğilimlidir sizi ve yolcularınızı tehlikeli bir duruma sokar. Yetersiz veya fazla şişirilmediğinden emin olmak için lastik basıncını kontrol ettiğinizden emin olun. Ayrıca, uygun şekilde şişirildiğinden emin olmak için yedek lastiğinizi kontrol edin.

YAĞ VE YAĞ FİLTRESİNİ DEĞİŞTİRİN
Yağ, arabanızın can damarıdır. Bir aracın yağını düzenli olarak değiştirmek, mevsim ne olursa olsun dramatik olumlu bir etkiye sahip olabilir. Yağ değişiklikleri motorları temiz tutar, motor bileşenlerini korur, korunmasına yardımcı olur, motor performansını iyileştirir ve motor ömrünü uzatır.
Yağ değişiminin faydaları, yağı tazelemenin ötesine de uzanır. Arabanızın yağını sık sık kontrol edin. Çalışan motor parçalarının temiz, pürüzsüz ve soğuk çalışmasını sağlar. Yağınızı kontrol etmek için arabanızın birkaç dakika çalışmasına izin verin, ardından düz bir yüzeye park edin ve motoru kapatın . Kapağı açın ve yağ çubuğunu bulun . Yağ, çubuk üzerinde kahverengimsi sarı ve temiz görünmelidir. Yağ koyu bir renkse veya içinde çok fazla kir ve kir varsa, o zaman kesinlikle bir yağ değişimi ve yağ filtresi değişimine ihtiyacınız vardır.

HORTUMLARI VE KAYIŞLARI KONTROL EDİN
Bir hortum kırılırsa veya bir kayış koparsa, arabanız aşırı ısınabilir. Hortumlar çatlarsa veya kayışlar koparsa, radyatör hızlı bir şekilde aşırı ısınır ve sizi mahsur bırakır. Hortumlarda çatlak, sızıntı ve gevşek bağlantı olup olmadığını kontrol edin. Hortumlar sağlam olmalı, asla yumuşak ve esnek olmamalıdır. Hortumlar, içeriden kauçuk hortum malzemesini tüketen elektrokimyasal bozulma adı verilen yavaş bir bozulma sürecinden muzdariptir. Hortumun en savunmasız kısımları, hortumun radyatöre veya motora bağlandığı kelepçelere en yakın kısımlardır. Kayışlar ayrıca çatlak ve hasar açısından görsel olarak kontrol edilebilir. Kayışın aşırı derecede kaygan veya pürüzsüz göründüğüne dikkat edin.

HAVA FİLTRESİNİ DEĞİŞTİRİN
Arabanızın hava filtresini belirli kilometrede değiştirmelisiniz. Kış boyunca, arabanızın hava filtresi tuz ve diğer kalın artıklarla tıkanabilir . Tıkalı bir hava filtresi, yakıt verimliliğinizi gerçekten düşürebilir. Kirli veya tıkalı bir hava filtresinin değiştirilmesi, gaz tüketimini yüzde 10’a kadar artırabilir. Toprak veya çakıl yollarda çok fazla sürüş yaparsanız, o zaman hava filtreniz kesinlikle yol sürüşü için kullanılan bir araçtaki hava filtresinden çok daha hızlı tıkanacaktır. Hava filtrenizi değiştirmeniz gerekip gerekmediğini bilmenin tek gerçek yolu onu çıkarmak ve hızlı bir şekilde incelemektir.

ÖN SİLECEKLERİNİZİ DEĞİŞTİRİN
Ön cam silecekleri için kış zor geçebilir. Buz, kar, tuz ve aşırı sıcaklıklar, sileceklerin etkinliğini azaltan kauçukta çatlaklar ve yırtıklar oluşturur. Silecekleriniz gözle görülür çizgiler bırakıyorsa veya hafif yağmuru temizlemek için birkaç kez geçiyorsa, değiştirilmeleri gerekir. Bir silecek lastiğini değiştirirken, sadece lastik parçayı değil, tüm lastiği değiştirmek daha iyidir.

FRENLERİNİZİ KONTROL EDİN
Fren sorunlarını erken onarmak, daha sonra daha büyük sorunları önleyebilir ve sürüş sırasında sizi ve ailenizi güvende tutabilir, frenler arabanızda tek ve en önemli güvenlik özelliğidir. Aşınmış veya arızalı frenler üzerinde dolaşarak bu yaz kendinizi veya ailenizi riske atmayın. Gıcırdayan frenler mutlaka bir sorunun işareti değildir. Fren balataları, diskler, pabuçlar ve kampanalar üzerindeki nem de dahil olmak üzere çok çeşitli nedenlerden ötürü gıcırdıyordur. Sadece gıcırdama bir sürtünme veya sürtünme sesi haline geldiğinde endişelenmelisiniz. Bu, fren parçalarına kalıcı olarak zarar verebilecek metalden metale temasın bir işaretidir. Bir fren sorunu fark ederseniz, mümkün olan en kısa sürede kontrol ettirmek veya tamir ettirin. Küçük sorunlar bile zamanında çözülmezse, bir fren onarımının maliyeti önemli ölçüde artabilir. Fren balatanızdaki veya fren pabucunuzdaki balatayı herhangi bir normal servis atölyesinde veya bir fren uzmanında kontrol ettirebilirsiniz.

SOĞUTUCU VE RADYATÖRÜ KONTROL EDİN
Pahalı bir arızadan kaçınmak için sıvılarınızın seviyelerini kontrol edin: Önce soğutma suyuna (antifriz) bir göz atın. Yazın sıcak havalarda, yalnızca soğutma sıvısı seviyesini değil aynı zamanda su ve soğutma sıvısı karışımını da kontrol etmeniz çok önemlidir. Arabalar sıcak çalışacak şekilde tasarlanmıştır, ancak ne kadar sıcak çalışacaklarının bir sınırı vardır. Ancak bu sistemle ilgili herhangi bir sorun düşük soğutma sıvısı seviyeleri, çatlamış hortumlar, gevşek veya kırılmış kayışlar, radyatörde bir sızıntı veya hatta gevşek veya eksik bir radyatör kapağı arabanızın aşırı ısınmasına ve bozulmasına neden olabilir.

AKÜ BAKIMI YAPTIRIN
Aşınmış akü kutupbaşları ve oksitlenmeler arabanızın en iyi şekilde çalışmasını engeller. Bir karbonatlı su ile kutupbaşlarını temizleyebilirsiniz. Kış zamanı, biten aküler ve sabahın erken saatlerinde marşın basmaması ile ünlüdür. Ancak gerçek şu ki, sıcak hava akünüz için daha da zor. Yaz sıcağı, akünün içindeki kimyasal reaksiyonu hızlandırarak akünün aşırı şarj olmasına neden olabilir. Bu, akünüzün ömrünü önemli ölçüde kısaltabilir. Isı, dahili akü sıvısını buharlaştırarak da aküye zarar verebilir. Akünüzün sorunsuz çalışmasını sağlamanın en iyi yolu temiz tutmaktır. Akü kablolarını düzenli olarak ayırın ve bağlantılarını silin. Akünün sıkıca bağlandığından ve tüm bağlantıların sağlam olduğundan emin olun. Akünüzün fazla şarj edildiğinden veya şarjı iyi olmadığından şüpheleniyorsanız, hızlı bir akü incelemesi yapabilecek bir servise götürün. Akü değiştirmeniz gerekirse, arabanızın markasına ve modeline uygun akü türünün doğru olduğundan emin olun.

KLİMANIZIN BAKIMINI YAPTIRIN
Sıcak yaz günlerinde çalışmayan ve soğutmayan bir klimayla araç içinde kalmak istemeyiz. Klima gazının kontrolünü yaptırın. Klima sisteminde kullanılan bakteri ve polen filitresi gibi temizleme elemanlarını değiştirin. Klimanız üflemiyorsa ve yeteri derecede soğutmuyorsa yetkili servise veya tamircinize başvurun.

Şimdiden bayramınız mübarek, tatiliniz huzurlu ve mutlu olsun. Güvenli sürüşler temenni ediyorum.
Zülfikar ÖZMEN İleri Sürüş Teknikleri Eğitmeni Trafik ve Yol Güvenliği Uzmanı