Biz sadece insanız; söylendiği gibi, insanlar araba kullanırken hata yapabilir. Yollardaki ve otoyollardaki kazaların %99’u insan hatasından kaynaklanmaktadır. Yine de çoğumuz, hata yaptığımız gerçeğinden habersiz, araba kullanırken aynı hataları tekrar tekrar yapmaya devam ediyoruz. Alışkanlıktan, bilinçsizlikten ya da etrafımızdaki diğer araçlara karşı kayıtsızlıktan dolayı, insanlar direksiyon başındayken aynı hataları tekrar tekrar yapma eğilimindedir. İşte biz insanların otomobil kullanırken yaptığı en yaygın 10 sürücü hatasının listesi…
En Yaygın 10 Sürüş Hatası:
1. Uyarı Vermeden Aniden Durmak
Yolda gidiyorsunuz ve aniden istediğiniz bir park yeri gördünüz, kırmızı ışığı gördünüz, tanıdığınızı gördünüz vs yada dönüş yapacağınız kavşağı kaçırdınız, frene basarsınız ve uyarı vermeden aniden durursunuz. Sorun şu ki, arkanızdan gelen araba şimdi muhtemelen arka tarafınıza çarpmış ve bir çarpışmaya neden olmuştur. Aniden ve uyarı vermeden durmak sürücülerin yaptığı en büyük hatalardan biri olup, yollarda ve otoyollarda en fazla kaza olaylarından birine yol açmaktadır. Sürücüler her zaman arkalarındaki arabaların farkında olmalı ve yavaşça ve dikkatli bir şekilde durmalıdır, bu da yakındaki herkese tepki verme ve uyum sağlama şansı verir. Aksi takdirde hem küçük hem de büyük kazalar meydana gelebilir.
2. Sarı Işıkta Hızla Geçmek
Trafik ışıklarında sarı ışığın “hızlanmak” değil “yavaşlamak” anlamına geldiğini hepimiz biliyoruz. Ancak bir ışığın yeşilden sarıya geçtiğini gördüğümüzde çoğumuz yavaşlamak frene basmak yerine gaza basarız. Kırmızı ışıkta beklememek için sarı ışıkta geçmek ülkemizde ulusal bir spor gibi görünüyor. Bu çok tehlikelidir ve kaçınılmalıdır. Bir kavşakta neredeyse her çarpışma gördüğünüzde, bunun nedeni birisinin sarı ışıkta hızla geçmesidir. Tedbirli ve sabırlı olmak en iyisidir. Işık sarıya döndüğünde, yavaşlayın ve durun. Kırmızı ışıkta bekleyin ve tekrar yeşile dönünce yolunuza devam edin. Hayatınızın vazgeçtiğiniz 90 saniyesi buna değer.
3. Dönüş Sırasında Şerit Geçişi
Bir virajı dönerken birden fazla şeridi geçmek, çoğu insanın düşündüğünden daha yaygın bir hatadır. Ve aynı zamanda tehlikeli ve maliyetli bir hatadır. Doğru (ve güvenli) uygulama, dönüşü tamamladıktan sonra şerit değiştirdiğinizi belirtmek için dönüş sinyalinizi kullanmaktansa kendi şeridinizde bir dönüş yapmaktır. Pek çok insan, dönüş yaparken arabalarını savurmayı ve aynı anda şerit değiştirmeyi sever. Bu, aynı anda dönüş yapan diğer şeritlerdeki arabalarla çarpışmalara yol açabilir. Sürücüler dönüşlerde şerit değiştirmezlerse kendilerine ve çevrelerindekilere iyilik yapmış olacaklardır. Bu basit ayarlamayı yapmak, çok iyi şeyler yapabilir ve çok olumlu bir etkiye sahip olabilir.
4. Geceleri Gündüz Işığını Kullanmak
Gündüz ışığı arabalarda her zaman yaygın değildi, ancak bugün her arabada standarttır ve bu, çoğumuzun onları hafife almasına ve (yanlış bir şekilde) geceleri çalışır durumda bırakabileceğimizi varsaymasına yol açmıştır. Çoğu arabada gündüz ışığı gece ışığından daha loştur ve gündüz ışığı varken arka lambalar genellikle yanmaz. Ve arka farlarınız yanmıyorsa, bu, arabanızın yoldaki diğer sürücüler tarafından görülmediği anlamına gelir. Her zaman alacakaranlıkta arabanızın gece ışıklarını açtığınızdan emin olun. Bu zor değildir ve yalnızca insanların kolu bir çentik çevirmenizi gerektirir. Gece ışıklarının sağladığı ek görünürlük ve güvenlik buna değer.
5. Kötü Oturma Pozisyonu
Bu büyük bir anlaşma gibi görünmeyebilir. Ne de olsa, arabanızın koltuğu tam istediğiniz gibi. Araba sürerken rahatsınız ve önemli olan da bu, değil mi? Çok da değil. Pek çok insan çok geride ve kullandıkları araç üzerindeki kontrollerini tehlikeye atacak pozisyonlarda oturuyor. İnsanların bacakları ve kolları çok gerildiğinde elleri direksiyona ve ayakları gaza veya frene zar zor dokunduğunda tepki süreleri yavaşlayabilir. Bu noktaları pekiştirmek için profesyonel yarış arabası sürücülerine bir göz atın. Her zaman dik oturuyorlar ve direksiyona ulaşmak veya gaz ve freni basabilmek için kollarını veya bacaklarını aşırı uzatmak zorunda değiller. Ayrıca, aracın kontrolünü sağlayan iki elleri de her zaman direksiyon simidinde bulunur.
6. Frene Basmak
Formula 1 yarış arabası sürücüsü değilseniz, arabanızda frene basmanız için hiçbir neden yoktur. Bu, insanların araba sürmek için her iki ayağını da kullandıkları uygulamadır. Sol ayağını frende sağ ayağını gazda tutuyorlar. Bu, genellikle kırmızı ışıkta veya dur işaretinde durduğunda, fren ve gazı aynı anda birkaç saniye tutma gibi kötü bir alışkanlığa yol açabilir. Zamanla, bu uygulama frenleri hızla aşındırır. Arkanızdaki sürücüler arabanızın sarsıntısına tepki vermekte zorlanacağından ciddi kazalara da neden olabilir. Güvende olun ve arabanızı hem frenlemek hem de hızlandırmak için sağ ayağınızı kullanın.
7. Uzun Farlarınızı Açık Bırakmak
Bu kötü alışkanlık son derece tehlikeli olabilir. Uzun farlar hem karşıdan gelen araçlardaki sürücülerinin gözlerini kamaştırır hem de önünüzdeki sürücülerin dikkatini dağıtabilir. Uzun farları kullandıklarının farkında olmaları ve etraflarında başka arabalar olduğunda onları kapatmaları gerekir. Genel kural, uzakta başka bir arabanın farlarını veya arka lambalarını gördüğünüzde kısa farları kullanmaktır. Ayrıca, uzun farların özellikle sis ve kar gibi belirli hava koşullarında kullanıldığında görüşün azalmasına neden olabileceğini unutmayın. Uzun farlarınız açıksa, büyük olasılıkla ön panelde mavi bir ışık görürsünüz.
8. Dönüş Sinyalinizi Kullanmamak
Korkmayın dokunun SİNYAL KOLU YAKIT YAKMAZ. O kadar azımız dönüş sinyallerimizi kullanıyoruz ki, arabalarımızda olması bile bir mucize. Hepimizin unuttuğu şey, dönüş sinyallerinin çevremizdeki diğer sürücüleri niyetimiz hakkında bilgilendiren önemli bir güvenlik özelliğidir. Bir karayolunda şerit değiştirirken, araç sollama işlemi yaparken veya bir caddede bir köşeyi döndüklerini belirtmek için bir dönüş sinyali kullanmadıklarında, arkamızdaki ve yanımızdaki sürücüleri hiçbir uyarı vermeden son saniyede eylemlerimize tepki vermeye zorlar. Kazalar böyle oluyor. Güvenli sürüş için dönerken veya şerit değiştirirken dönüş sinyallerini kullanılmalıdır. Hareketinizi yaptıktan sonra sinyali kapattığınızdan emin olun. Dönüş sinyallerini uzun süre yanıp sönen bir halde bırakmayın, dönmedikleri halde insanların arkasından gitmek oldukça can sıkıcıdır.
9. Geçiş Şeridinde Yavaş Sürmek
Kullandığı aracın cinsine göre uygun şeridi kullanmayan sürücüler arkalarındaki trafiği tıkadıkları gerçeğine aldırış etmeden karayolunda geçiş şeridinde yavaş giden insanlara çok kızarız. Bu uygulama sadece can sıkıcı değil, aynı zamanda tehlikelidir. Tüm sürücüler, sağdaki şeritlerin daha yavaş hareket eden araçlar için olduğunu ve soldaki şeritlerin daha hızlı giden araçlar için olduğunu hatırlamalıdır. Açıkça hız sınırını aşmadığınız veya arkanızda uzun bir araba kuyruğu gördüğünüzde en sol şeritte araç kullanmak düşüncesinden vazgeçin. Toplu taşıma araçları, yolcu indirip bindirirken yolun ortasında durmamalı, arkalarında uzun araç kuyruğu oluşturmamalıdır. Yolcularını yolun sağında indirip bindirmelidir.
10. Aynaları Düzgün Ayarlamamak
Dikiz ve yan aynalar dekorasyon değildir. Arabanızda, arkanızda ve aracınızın her iki tarafında ne olduğunu görmenize yardımcı olan önemli araçlardır. Arabanızdaki aynaların doğru konumda olduğundan emin olmak çok önemlidir. Bununla birlikte, sürücülerin çoğu aynaları konumu dışında ve düzgün şekilde ayarlanmamış olarak dolaşıyor. İnsanlar arkalarından gelen arabaları yeterince göremedikleri için bu kazalara yol açabilir. Yan aynaların kötü konumlandırılması özellikle kötüdür, çünkü insanlar yanlarında başka bir araba görmeden şerit değiştirirken çok sayıda kazaya yol açabilir. Yan aynalarda her zaman bir “kör nokta” olacak olsa da, ayna kötü ayarlandığında, sürücüler yanlarında giden arabalardan çok kendi kapı kollarına bakıyorsa sorun daha da büyür. En iyi uygulama, arabanıza ilk bindiğinizde tüm aynaları doğru konuma ayarlamak. Yan aynaları ayarlarken aynanın içinde ne kadar çok araç görebilecek şekilde ayarlanmalı, kendi arabanızı az görmek için yan aynalara açı verin ve kör noktayı neredeyse tamamen ortadan kaldıracaksınız.
Zülfikar ÖZMEN
İleri Sürüş Teknikleri Eğitmeni
Trafik ve Yol Güvenliği Uzmanı