Köşe Yazısı | Psikoloji Bölümünü Tercih Etmeyi Düşünen Üniversite Adaylarına Tavsiyeler – Burak Ertürk 

​Tercih yapmaya hazırlanan ve psikoloji bölümünü seçmeyi düşünen adaylara kısaca psikoloji bölümünü tanıtmaya çalışacağım ayrıca kendimde psikoloji eğitim görmekteyim ve sizlere naçizane tavsiyelerde bulunacağım.

Genel Olarak Psikoloji Bölümü;

Psikoloji bölümü 21’i devlet 58’i vakıf üniversitesi olmak üzere 79 üniversitede bulunuyor. TM3 puan türünden öğrenci kabul ediyor. 4 yıllık bir eğitimden sonra mezunlar psikolog unvanı alıyorlar.

Psikoloji bölümünün kapsamı, insan davranışlarının gözlem ve deney yöntemlerinin kullanılarak bilimsel bir şekilde incelenmesi ve nedenlerinin ortaya çıkarılmasını hedefler.

Psikoloji Bölümünü Düşünen Adaylarda Olması Gereken Nitelikler;

Psikoloji bölümü okuyan öğrenciler sadece psikoloji alanıyla yetinmemeli bunun yanında biyoloji, sosyoloji, felsefe, gibi diğer sosyal bilimlerle ilgilenmeli.

İnsanları anlamaya istekli,

İnsanlara yardım etmeyi seven,

Sabırlı ve hoşgörülü bireyler olmalıdırlar.

Kazanılan Unvan;

4 yıllık lisans programını bitiren öğrenciler psikolog unvanı alırlar. Lisans programına yüksek lisans programı eklenirse uzman psikolog unvanı ile görev yaparlar.

Çalışma Alanları;

Psikoloji bölümünden mezun olan öğrenciler için kamu ve özel sektörde birçok alanda iş imkanı bulunuyor. Başlıca iş imkanları;

KPSS ile Adalet Bakanlığı’nda, Sağlık Bakanlığı’nda, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nda psikolog olarak görev yapabilirler.

Kendi kliniklerini açabilirler. (yüksek lisans yapma zorunluluğu vardır)

Akademik olarak ilerleyebilirler (Akademisyenlik) 

Özel sektörde İnsan Kaynaklarında, Pazarlama Departmanlarında, Reklamcılık Alanında, Halkla İlişkiler Departmanlarında, Rehabilitasyon Merkezlerinde, Anaokullarında, Özel Okullarda Rehberlik Alanında.

Görüldüğü üzere birçok alanda iş imkanı bulabilirler.

Psikoloji Bölümü Öğrencisi Gözüyle;

Son zamanlarda oldukça çok tercih edilen bir bölüm olan psikoloji insan hayatına yararları saymakla bitmez ancak burada bunlardan ziyade sizlere üniversite seçiminde hangi kriterleri göz önünde tutmanız gerektiğini, bölümü okurken neler yapmanız gerektiğini, sizleri diğer öğrencilerden bir adım öne atacak tavsiyelerde bulunacağım.

Okuldaki akademik kadro, okuldaki imkanlar iyi bir şekilde araştırılarak okul tercihinde bulunulması gerekiyor. Okul seçiminde devlet okulumu yoksa vakıf okulumu diye düşünceye kapılan adaylara artık eskisi gibi bir ayırımının olmadığını, her şeyin öğrencide yani kendinizde bittiğini belirmek isterim.

Psikoloji bölümünde 4 yıllık eğitim psikolog olmak için yeterli değil. Bu yüzden lisans eğitiminden sonra kesinlikle yüksek lisans yapılması gerek ve yüksek lisans ile uzmanlık sıfatı alarak iş hayatında kendiniz bir adım öne atıyorsunuz

Yabancı dil, alandaki yabancı kaynaklı gelişmeleri takip etmenizi sağlıyor ve iş hayatınızda bir adım öne atıyor.

Okul dışında ekstra çalışmalar, alanla ilgili okumalar yapmak size çok şeyler katabilir.

Sizlere son tavsiyem tercih döneminde gerek bölüm gerekse üniversitelerden dolayı doğan kararsızlıkları iyi bir araştırma sonucu ortadan kaldırarak kendinize en uygun bölüm ve üniversiteyi bulmaya çalışınız. 

Tercih döneminin hayırlara vesile olmasını diliyorum.

Bölüm hakkında aklınıza takılan bir soru olursa seve seve yardım edebilirim. Mail adresimden ulaşabilirsiniz. 

burak-erturk@outlook.com