KÖŞE YAZISI | Tüketilen Gıdaların Diş Sağlığına Etkisi… | Dt. Mustafa Bildirici Yazdı

Gün içerinde tükettiğimiz gıdaların dişlerimiz üzerinde doğrudan bir etkisi olduğunu biliyor muydunuz ?
Herkes dişlerinin daha sağlıklı ve beyaz görünmesini ister. Peki gıdalar hakkında bilinmeyenler neler? Özel Dişmekan Ağzı Ve Diş Sağlığı Polikiliği Başhekimi Dt. Mustafa Bildirici, tüketilen gıdaların dişler üzerindeki etkilerini anlatıyor.

Tüketilen yiyecek ve içecekler diş sağlığı üzerinde doğrudan etkilidir. Dolayısıyla da diş bakımı ve temizliğine önem göstermek diş sağlığını korumakla birlikte aynı zamanda vücudun diğer organlarının sağlığını da korumakta büyük önem taşır.

Dişlerimize doğrudan etki eden gıdalar:
Asitli içecekler: Tüketilen asitli içecekler mide başta olmak üzere birçok iç organa zarar verirken ilk olarak diş sağlığını olumsuz etkileyerek diş minesini zayıflatır ve dişlerde plak oluşumuna neden olarak diş çürümesi ile birlikte ileri zamanlarda diş kaybına ortam hazırlar.
Şekerli yiyecekler ve karbonhidratlar; bu gıdalar ağızdaki bakteriler tarafından işlenerek asite çevrilirler. Bu asitler diş minesinde incelmeye ve çürük oluşumuna neden olur.
Hazır meyve suları; Kolanın asidik olduğunu herkes bilirde meyve sularının da PH değerinin 2.5 olduğu biliyor muydunuz? Kola kadar asidik ve aynı anda bir o kadar da şekerli gıdalar olan meyve sularının bir de ağızda yıkanmasının zor olması çürüğe katkısını bir hayli arttırıyor.
Sigara tüketimi; hem diş eti rahatsızlıklarına hem de dişte renklenmelere neden olur. Çenelerdeki kemik kaybının en büyük etkenlerinden biri sigara tüketimi olarak bilinir.
Kahve tüketimi; fazla tüketildiğinde dişlerde sararmaya ve kötü bir görüntüye yol açar.

PEKİ HANGI GIDALAR TÜKETİLMELİ ?
Lifli gıdalar tüketin!
Tahıllı gıdalar, meyvelerden kuru erik, armut, narenciye ya da fasulye ve nohut gibi baklagiller lif çaısından zengin gıdalardır. Lifli gıdalar; tükürük salgısını arttırdığı için çürümeyi dolaylı yoldan engeller. Tükürük içinde; bakteriler ile savaşı sağlayan bakteriostatik maddeler olduğu için tükürük miktarının artması bizim lehimize olur. Yine aynı şekilde kafeinli gıdalar (çay, kahve gibi) tükürük mik tarını azalttığı, ağızda ağız da kurumaya yol açtıkları için çürümeye yatkınlığı da arttırır.
Peynir tüketin!
Peynir ağzımızdaki PH dengesi için ideal bir gıdadır. Ne demek bu şimdi diyorsanız işin özü, çürük yapan asit etkisine karşı dengeleme özelliği vardır. Peynir bazik asit olduğu için asitle karşılaştığında ortamı nötrler ve asit etkisini yok eden bir kalkan gibi davranır.
Meyve tüketin!
Meyvelerin bir çoğu asidik olsa da lif içerdikleri için aslında yararlı gıdalardır. İçerdikleri vitamin, diş etleri için yararlı olduğu gibi, elma gibi sert meyveler ısırılarak yendiğinde ağızda diş fırçalama etkisi yaratıp özellikle ön düşleri mekanik temizler.
Yeşil çay tüketin!
Yeşil çayda bulunan katesin maddesi ağızdaki bakterilerin yok olmasına yardımcı olurken aynı zamanda kansere karşıda etkili olur. Dolayısıyla ağız kanserlerine karşıda etkili bir maddedir. Bu madde aynı zamanda kötü ağız kokusuna neden olan bakterileri de ağızdan uzaklaştırmaya yardımcı olur.
Peynir tüketin!
Peynir dişler için birden çok yarar sağlar. İlk olarak ağzın PH dengesini ayarlamaya yardımcı olur. Aynı zamanda çürüklere karşı koruyup, yeni çürükler oluşmasını engeller. Özellikle şekerli gıdalar alındıktan sonra yenilecek bir parça peynir, şekerin dişleri çürütme etkisini giderme açısından son derece önemli.
Kuru yemiş tüketin!
Kuru yemişler ve çekirdekler dişi kaplayarak bakterilere karşı koruyucu bir tabaka oluşturan doğal yağlar içerirler. Bu yağlar diş minesinin güçlenmesine yardımcı olarak çürümelere karşı daha dayanıklı olmasını sağlar ve çekirdekleri de kalsiyum içerir.
Elma tüketin!
Kabukla yenilmesi bir yandan dişlerin kuvvetlenmesini sağlarken, diğer yandan da içerisindeki maddelerle dişleri temizler. Elma, havuç gibi meyveleri ısırarak yenilmesi tavsiye edilir.
Şekersiz sakız tüketin!
Piyasadaki birçok sakızın içeriğinde yoğun miktarda rafine şeker bulunmaktadır. Bu şeker herhangi bir tatlı besin gibi çürük yapıcı bakterilerin beslenmesine ve çoğalmasına ortam hazırlar. Bunun için şekersiz sakız çiğnenmelidir. Böylelikle sakız tükürük akışını arttıracak ağız içinin doğal olarak temizlenmesini sağlayacaktır.
Maydanoz ve nane tüketin!
Ağız kokusuna neden olan yiyecekleri tükettikten sonra biraz maydanoz ve nane çiğnemek hoş bir ağız kokusuna sahip olmanıza yardımcı olacaktır. Bu sayede ise kötü ağız kokusu maydanoz ve nane sayesinde hoş bir kokuya dönüşür.

Tüm bunların yanında diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret etmeyi ve günlük diş bakımlarınızı yapmayı unutmayın.

Uzman hekim kadromuz ve son teknoloji sistemlerimizle hizmetinize açtığımız; Özel Dişmekan Ağız ve Diş Sağlığı Polikiniliği Pendik Şubemize sizleri bekliyoruz.

Özel Dişmekan Ağız Ve Diş Sağlığı Polikiniği
Başhekim Dt. Mustafa Bildirici