Özel Pendik Şifa Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Bilgilendiriyor: “Çocuklarda Diş Tedavisi” (Pedodonti)

Çocuklarda diş tedavisi (Pedodonti) hakkında, Özel Pendik Şifa Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi hekimi Dt. Zeynep Nazlı Yılmaz ile görüştük. Çocuklarda diş tedavisi hakkında merak edilenleri sorduk, çok net ve faydalı bilgiler elde ettik.

Röportajımızdan satır başları şöyle:

Pedodonti nedir?

-“Pedodonti (çocuk diş hekimliği), 0-13 yaş grubu çocukların süt ve daimi dişlerinin sağlıklı olarak korunmasını, çürük, travma, kalıtımsal ve benzeri etkenlerin bu dişlerde oluşturduğu sorunların giderilmesini amaçlayan bir anabilim dalıdır.Pedodonti hangi tedavileri uygular?• Çocuklarda diş bakım eğitimi• Diş temizliği• Koruyucu uygulamalar

Yer tutucular: Süt dişleri beklenen süreden erken düşerse kalıcı dişler çıktığı zaman kalıcı dişlerin diziliminde bozukluklar görülebilir. Bunu önlemek için yer tutucu adı verilen aparatlar diş boşluğunun korunmasını sağlayarak diş diziliminde bir kusur oluşmasını engeller.

Fissür örtücü uygulamaları: Diğer adı diş aşısı olarak da bilinir. Arka dişlerde bulunan girintili çıkıntılı yapılarda besin artıkları kalabilir ve özellikle çocuklar için düşünüldüğünde temizlenmesi oldukça zor olabilir. Kalan besin artıkları da çürüğe neden olabilir. Bunun önüne geçme adına özel bir dolgu maddesi ile dişlerin bu kısımlarının örtülmesi işlemidir.

Flor uygulamaları: Flor, mine adını verdiğimiz dişin dış yapısının güçlü olması ve çürüklere karşı daha dayanıklı olması için gereken bir maddedir. Dişlerin ihtiyacına göre 12-24 haftalık periyotlarla topikal jel uygulaması yapılır.•Parmak emme, tırnak yeme, dudak ısırma gibi kötü ağız alışkanlıklarını durdurmaya yönelik tedaviler• Çürük tedavileri• Kırık tedavileri• Dişin yerinden oynaması ya da tamamen çıkmasına yönelik tedaviler• Diş çekimi tedavileri”

Süt dişlerinin önemi nedir?

-“Süt dişlerinin en önemli görevi çocuğun beslenmesine yardımcı olmaktır. Konuşmanın düzgün bir şekilde gelişmesi yanında estetik amaç içinde gereklidir. Diğer bir görevi ise, süt dişlerinden sonra çıkacak daimi dişler için birer rehber olmaları ve onların düzgün yerleşmeleri için yer tutmalarıdır.”

Çocuklarda diş bakımı ne zaman başlamalıdır?

-“Çocuklarda diş bakımı çocuğun ilk dişlerinin sürdüğü andan itibaren başlamalıdır. Bebeklik döneminde bebeğin ağzı ve dişlerinin üzeri temiz bir gazlı bez ile emzirme veya mama işleminden sonra silinmelidir. Diş fırçalamaya ise, çocuğun arka dişlerinin çıkmasından sonra yani 2,5-3 yaşlarında başlanması uygundur.”

Diş hekimini ilk ziyaret ne zaman olmalıdır?

-“Çocuklar, diş hekimine ilk diş sürmesinden sonra yani 6-8. Aydan sonra kontrol amaçlı götürülmelidir. Bundan sonra her 6 ayda bir kontrol amacıyla diş hekimi ziyareti tekrar edilmelidir.”

“Detaylı bilgi almak isterseniz bizi ağız ve diş sağlığı merkezimizde ziyaret edebilirsiniz.”

Adres: Bahçelievler Mahallesi Aydınlı Yolu Caddesi & Gülşen Sk. No:3, Pendik/İstanbul

Telefon: (+90) 216 483 16 42 – 43

https://www.instagram.com/pendiksifadis/

Dt. Zeynep Nazlı Yılmaz