Özel Pendik Şifa Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Bilgilendiriyor: “İmplant Tedavisi”

Ağız ve diş sağlığının en önemli tedavi yöntemlerinden biri olan implant hakkında, Özel Pendik Şifa Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi hekimi Uzm. Dt. Adil Ersoy ile konuştuk. Merak edilenleri sorduk, kısa kısa cevaplar aldık.

  • İMPLANT TEDAVİSİ NEDİR?

“İmplant, çene kemiğine yerleştirilen ve protezlere destek için yapılan yapay diş kökleridir. Eksik dişlerin yerine yapılan, uzun ömürlü ve yaşam boyu kullanılabilecek bu yapay köklerin üzerine yapılan sabit ya da hareketli protezler hastanın çiğneme fonksiyonunu ve estetiğini yerine getirir.”

  • İMPLANT TEDAVİSİ HANGİ DURUMLARDA UYGULANIR?

“Hiç diş olmayan alt ve üst çenelerde, aşırı kemik erimesi sonucunda hastanın tam protezini kullanamadığı durumlarda, protez yerleştirilen implantların üzerine oturtularak tutuculuğun artması sağlanır.Büyük azı dişlerin kaybında arka bölge dişsiz sonlanıyorsa, hastalara takılıp çıkarılabilen bir bölümlü protez yerine birkaç implant üzerine sabit bir köprü yapılabilir.Uzun dişsiz boşluklarda, yapılan köprülerin gövdelerinin uzun olması sorun oluşturmaktadır. Dişsiz bölgeye uygulanacak bir ya da birkaç implant ile uzun köprülerin desteği ve dayanıklılığı artırılabilir.Tek bir dişin kaybı durumunda, kaybolan dişin her iki yanındaki dişleri küçültmeye gerek kalmadan eksik diş yerine tek bir implant yerleştirilerek üzerine tek bir kaplama yapılabilir.”

  • İMPLANT HER YAŞTA UYGULANABİLİR Mİ?

“Evet. Sadece gençlerde kemik gelişiminin tamamlanması gerekmektedir. Bu da kızlarda 16-17, erkeklerde ise 18 yaşına kadar gerçekleşmektedir. Erişkinler için üst yaş sınırı yoktur. Genel sağlık durumu uygun olan her yaştaki insana uygulanabilir. Yaşlı insanlar daha çok diş kaybettiklerinden ve çene kemiklerinde erimeler olduğu için diş implantlarına daha çok gereksinim duyarlar.”

  • İMPLANT YAPILMASININ MÜMKÜN OLMADIĞI DURUMLAR NELERDİR?

“Bazı bedensel rahatsızlıklar veya engeller nedeniyle implant yapılması sakıncalı olabilir. Söz konusu durumlar şöyle sıralanabilir;
Bazı kalp rahatsızlıkları
Kan pıhtılaşma sorunları
Romatizmal hastalıklar
Şeker hastalığı; kontrol altında olmayan ve diyabetin düzenli seyretmediği durumlar
Çenedeki kemik yapısının uygun olmaması, yetersiz ve anatomik olarak riskli olması
Hastanın cerrahi işlemlere yatkın olmaması (aşırı endişe, aşırı korku)
Hastanın implant sonrası ağız temizliğini tam olarak sağlayamayacağı durumlar”

  • YERLEŞTİRME OPERASYONU VE PROTEZİN TAMAMLANMASI NE KADAR SÜRER?

“Cerrahi işlemin süresi yerleştirilecek implant sayısına ve hastanın koşullarına bağlı olarak yarım saat ila birkaç saat arasında değişebilir. Operasyondan sonra, implant ile kemiğin kaynaşması için (osseointegrasyon) 2-4  ay kadar beklenir. Daha sonra bu implantlar üzerine, birkaç seans süren bir uygulama ile protezler yerleştirilir.”

“Detaylı bilgi almak isterseniz bizi ağız ve diş sağlığı merkezimizde ziyaret edebilirsiniz.”

Uzm. Dt. Adil Ersoy