Sahipsiz sokak hayvanlarına yönelik her türlü bakım, muayene, klinik müdahale, operasyon, tedavi, kısırlaştırma ve rehabilitasyon hizmetleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesine ait Tepeören Sahipsiz Hayvan Geçici Bakımevi ve Bahçeli Doğal Yaşam Alanı’nda belediyemiz veteriner hekimlerince gerçekleştirilmektedir. Bulaşıcı hastalıklara karşı sokak hayvanlarına yönelik aşılama çalışmaları yapılmaktadır. Vatandaşların, Belediyemizin 444 81 80 numaralı iletişim merkezini arayarak ilettikleri taleplerde yaralı hayvanlara çok hızlı bir şekilde müdahale edilmektedir. Müdahale edilen ve bakımevine nakledilen tüm hayvanların fotoğrafları çekilip veritabanına kaydedilerek hayvanların takibi yapılmakta ve olası karışıklıkların önüne geçilmektedir.
Bu kapsamda her yıl ortalama 3.000 sahipsiz sokak hayvanı bakımevine nakledilip gerekli bakım ve tedavileri yapılmakta olup ortalama 1.250 hayvan kısırlaştırılmakta, 1.500 hayvan bulaşıcı hastalıklara karşı aşılanmakta ve her yıl yaklaşık 25.000 tedavi işlemi gerçekleştirilmektedir.
Belediyemizce, ilçemizde yaşayan sahipsiz sokak hayvanlarının su ve gıda ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için sokak hayvanı popülasyonunun yoğun olduğu bölgelerde yaklaşık 195 ayrı noktada beslenme noktaları oluşturulmuştur. Haftanın 6 günü belediyemizin hayvan besleme ekibi, gönüllü hayvanseverlerle birlikte gün boyu, oluşturulan beslenme noktalarını dolaşarak kuru mama, işletmelerden toplanan yemek artıkları ve bayat ekmeklerin dağıtımını yapmaktadır. Haftanın 3 günü Belediyemize ait su tankeriyle beslenme noktaları gezilerek su dolumu yapılmakta ve yosun tutan suluklar temizlenmektedir. Hayvan besleme ekibinin aracında bulunan su tankıyla suluklarda eksilen sular tamamlanmaktadır.
Hayvan besleme ekibimiz tarafından her yıl ortalama 150 ton bayat ekmek, 65 ton yemek artığı toplanmakta ve 35 ton kuru mama ile sokak hayvanlarının beslenmesi sağlanmaktadır.
Hayvan besleme ekibimiz dışında yerleşim bölgelerinde yaşayan hayvanların beslenmesi için hayvansever derneklere kuru mama desteğinde bulunulmaktadır.
İlçemizde bulunan kedi ve kuşların özellikle kış aylarında soğuk havalardan etkilenmemeleri için belediyemize ait atölyelerde kedi ve kuş evleri imal edilerek uygun yerlere konumlandırılmakta olup hava şartlarının ağırlaştığı dönemlerde ekstra beslemeler yapılmaktadır. Bu kapsamda yaklaşık 600 kedi evi, 1.300 kuş evi ilçemiz genelindeki ihtiyaç duyulan noktalara yerleştirilmiştir.
Kentimizin yaklaşık %55’ini oluşturan doğal yaşam alanlarında bulunan sahipsiz hayvanların yukarıda da bahsedildiği üzere düzenli olarak beslenmesi, bakımlarının yapılması, hasta olmuş veya yaralı hayvanlarımızın tedavi edilmesi hususunda tüm hayvansever kişi ve kurumlara belediyemiz her türlü desteği vermektedir.
Meskun alan içinde özel mülkiyet alanlarında sahipli tüm hayvanlarla ilgili hayvansever kişi ve kurumlara belediyemiz her türlü desteği vermektedir. Ancak Çağrı Merkezimize meskun alanda sahipsiz köpeklerle ilgili vatandaşımızın mağduriyetine yönelik yoğun şikayetlerin geldiği de gerçektir. Bu şikayetlere de kurumumuz duyarlı davranmaktadır. Bu nedenle meskun alanda sahipsiz köpeklere yönelik beslenme noktası ve benzeri faaliyetlerin yapılmasının desteklenmesi, tüm ilgilerince bilindiği gibi doğru bir çaba olmaz. Belediyemizce de desteklenmesi mümkün değildir.
Gerekçesi ne olursa olsun kamuya ait bir alanın çevrilmesi kabul edilemez. Kamu görevini yapanlar tam ve doğru olmayan bilgilerle lince tabi tutulması kimseye bir şey kazandırmaz. Hakaret, hak arama yöntemi olarak kabul edilemez. Hayvan sevgimizin kullanılarak illegalitenin meşrulaştırılmasına hayvanseverlerin alet edilmesini de doğru bulmuyoruz. Tüm hayvanseverleri, kentte yaşamanın kurallarına uygun olarak bizim gibi düşünmeyenlerin de hassasiyetlerini dikkate alarak tüm canlılara destek vermek üzere işbirliğine davet ediyoruz. Ben yaptım olduyu savunmak aklı selime uymamaktadır. Dün İBB tarafından hayvanların korunmasına yönelik yapılan çitleri, hapishane istemiyoruz diye yıkmak isteyenlerin bugün yıkılan çitleri savunması manidardır.
Hayvan dostu bir belediye olarak hayvanseverler ve hayvansever derneklerle bugüne kadar olan işbirliğimizden bu vesileyle memnuniyetimizi bir kez daha ifade etmek istiyoruz. Onların kurumumuzla ilgili yanlış bilgilendirmeden kaynaklı güvenlerinin sarsılmaması için bu açıklamayı yapma gereği duyduk.
Hayvanseverler ile hayvanseverler arasında kendini gizleyen hakaret sever ve yalan haberciler arasında önemli bir fark olduğunun da bilincindeyiz. Pendik Belediyesi olarak bu açıklama metnini yalnızca hayvansever kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla saygıyla paylaşıyoruz.
Sokak hayvanları birine saldırmışsa mutlaka daha önce ona kötü davranan insanlar olmuştur bugüne kadar sevgiyle yaklaştığım hiçbir hayvanın saldırısına uğramadı Pendik halkı arasında hayvan sevmeyenler olabilir bu onlara hayvanlara kötü davranma hakkı vermez size gelen şikayetlere bu düşünceyle yaklaşırsanız çok daha iyi işler yapmış olursunuz