Dini gün ve bayramlara gösterdiği hassasiyetle dikkat çeken Pendik Müftüsü Hüseyin Baş, Miraç Kandili’ni tebrik etti.
Pendikli TV olarak kendisini yakından takip ettiğimizi bilen Baş, kandil mesajında birleştirici ve bütünleştirici ifadelere yer verdi.
İşte o mesajda yazanlar:
“Bu akşam (02/04/2019 Salı’yı Çarşamba’ya bağlayan gece) idrak edeceğimiz Miraç Kandili iki aşamalı bir yolculuktan oluşmaktadır. Birinci aşaması, gece yürüyüşü anlamına gelen “İsra” olayıdır ki Hz. Peygamber (sav) ‘in bir gece Cebrail (as) tarafından Mekke’deki Mescid-i Haram’dan Kudüs’teki Mescid-i Aksa’ya götürülmesi; ikinci aşaması ise merdiven, yukarı çıkmak ve yükselmek anlamına gelen “Miraç” ise Hz. Peygamber (sav)’in Mescid-i Aksa’dan semalara yükselmesi ve Allah (C.C)’ın huzuruna çıkmasıdır.
Hz. Peygamber (sav)’in insanlığı İslam’a davet sürecinin en zor yıllarında gerçekleşen bu yolculuk, pek çok ilahi hikmet, sır ve bereketi içinde barındırmasının yanında, Efendimizin zaman ve mekanın sahibi olan Allah (C.C)’ın sonsuz kudretini müşahede etmesine ve onun desteğine mazhar olarak peygamberlik görevinde manevi güç kazanmasına da vesilesi olmuştur. Bu önemli olay, Peygamberimizin (sav), amcası Ebû Tâlib’i ve eşi Hz. Hatice validemizi peş peşe kaybetmenin acısını yaşadığı ve destek arayışı için gittiği Tâif’ten taşlanarak döndüğü Hüzün Yılı’nda gerçekleşmiştir.
Bu olay, Peygamberimizin (sav)’e verilen en büyük mucizelerdendir. Bu mucizeyi aklımızın dar kalıpları içerisinde anlamak mümkün değildir. Bizim bu kısa mesajda amacımız, bu mucizenin detaylarını incelemek değil, bu gecede verilen ilahi ikramları sizinle paylaşmaktır.
Miraç’ta Peygamberimize Verilenler Hediyeler:
1. Elli vakit namaz sevabına denk, beş vakit namaz.
2. Bakara sûresinin son iki âyeti.
3. Peygamberimiz’in (sav) ümmetinden olup da, Allah’a ortak koşmayanlardan mukhimat (büyük günahlar) bağışlanması.
Nitekim bir hadis-i şerifte bu hediyeler şöyle ifade edilmiştir: “…Miraçta Hz. Peygamber (sav)’e şu üç şey verildi: Beş vakit namaz verildi, Bakara Suresinin son kısmı (Amenerresulü) verildi ve bu ümmetten Allah’a şirk koşmadan ölen kimsenin günahlarının bağışlanacağı hususu (söz verildi).” (bk. Müslim, İman, 279) Bu müjde hiç bir müminin cehenneme girmeyeceği anlamında değildir. Her günahın affedilebileceğini ve eğer günahkar olsa bile iman ile ölmüşse cehennemde ebedi kalmayacağını bildirmektedir.
Ayrıca Miraç mucizesini anlatan İsra ve Necm surelerinde şu üç hususa işaret edilmiştir:
1-Efendimiz (sav)’in iki kıblenin nebisi olduğu, (Kabe ve Mescid-i Aksa)
2-Doğu ile batının ve kendisinden sonra gelen insanların önderi olduğuna,
3-Kendisinden önceki peygamberlerin varisi olduğuna işaret edilmiştir.
Mîraçta Peygamberlerin Efendimizin arkasında namaz kılması, peygamberliğinin evrenselliğine ve getirdiği prensiplerin tüm zaman ve mekanlar için geçerli olduğuna işarettir.
Efendimizin şahsında gerçekleşen bu İsrâ yolcuğunda Mekke Kudüs ile, Mescid-i Haram da Mescid-i Aksa ile buluşmuştur. Öyleyse biz müslümanların buradan çıkaracağı en büyük ders, Mekke’ye sahip çıkmamız nasıl gerekliyse Kudüse de o derecede sahip çıkmaktır.
Bu vesileyle tekrar Kudüs’ün özgürlüğüne kavuşması için gereken gayreti göstermemiz temennisiyle halkımızın ve tüm İslâm Âleminin Mîraç Kandilini tebrik eder hayırlara vesile olmasını Rabbimden niyaz ederim.
Hüseyin BAŞ Pendik Müftüsü”