Ülkenin en önemli tespih ustalarından biri olan babası Lütfi Bülbül’den öğrendiği tespih sanatını 7 yaşından beri sürdüren Hamiyet Bülbül, Türkiye’nin ilk kadın tespih sanatçısı. Birçok önemli koleksiyonere tespih hazırlayan Lütfi ve Hamiyet Bülbül Ustaların eserleri, Uluslararası Geleneksel Sanatçılar Buluşması’nda tespih severlerin beğenisine sunuluyor.
Pendik Belediyesinin bu yıl 14.sünü düzenlediği Uluslararası Geleneksel Sanatçılar Buluşması birbirinden değerli 62 sanatçı eserlerini sanatseverlere sergiliyor. Türkiye’nin en büyük tespih ustalarından Lütfi Bülbül ve Türkiye’nin ilk kadın tespih sanatçısıkızı Hamiyet Bülbül de alanda yer alan sanatçılar arasında. 15 yaşında başladığı tespih ustalığını yaklaşık 50 yıldır sürdüren Lütfi Usta, koleksiyonculara özel tespihler yapıyor. Bugüne kadar 10 binin üzerinde tespih yaptığını söyleyen Lütfi Usta, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, işadamları Vehbi Koç ve Sakıp Sabancı’nın aralarında bulunduğu ülkenin önemli siyasetçileri, bürokratları ve işadamlarına tespihler hazırladı.
Uçak camından tespih yaptı
Ankara’da Hacı Bayram Veli Camii yanındaki atölyesinde çalışmalarını sürdüren Lütfi Usta, tespihlerinde ilginç malzemeler kullanmasıyla da dikkat çekiyor. Türkiye’de ilk kez üretilen çok sayıda tespihte imzası olan Lütfi Usta; gergedan boynuzu, deve kemiği, deve dişi ve hatta uçak camından tespihler yaptı. Sırada ilk kez avokado çekirdeğinden tespih yapımı olduğunu belirten yılların ustası Lütfi Usta, en çok mercan taşını sevdiğini dile getirdi.
Hem alaylı hem de mektepli
Lütfi Usta, babasından öğrendiği zanaatı oğlu Bahri ve kızı Hamiyet’e aktardı. Bu zanaatın üçüncü kuşak temsilcisi olan Hamiyet Bülbül aynı zamanda Türkiye’nin ilk kadın tespih ustası. 7 yaşında babasının yanında tespih yapmaya başlayan Hamiyet Usta, Atatürk Üniversitesi Geleneksel El Sanatları Bölümü’nü bitirdi. Mesleğinde hem alaylı hem de mektepli olan Hamiyet Usta, çok önemli koleksiyonerlere tespihler üretti. Özellikle Arap koleksiyonerlere tespihler hazırlıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tanınmasını başardılar
Hamiyet Usta, kardeşi Bahri Usta’ya birlikte tespih sanatına çok önemli şeyler kattı. Tespih sanatının Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tanınmasını başaran Hamiyet ve Bahri kardeşler, tespihte ilk imzayı da kendileri attı. Bu sanatın zorluğunu dile getiren Hamiyet Usta, özel sipariş bir tespihi düşünme, tasarım ve yapım aşamasının 5 ila 6 ay sürdüğünü söyledi. Birbirinden güzel tespihlerin yer aldığı stant, 15 Temmuz Pazar gününe kadar açık kalacak.